dunkerjev spletni kotiček

... www.anze.eu ...

Going to church doesn't make you a Christian any more than standing in a garage makes you a car.

Vodič – AdWords – 1

10. 3. 2010

Glede na to, da prebirate tale zapis, se verjetno zavedate, kako učinkovit vir obiskovalcev (in, recimo bobu bob, zaslužka s spletno stranjo) je lahko Googlov oglaševalski sistem, Google AdWords. V naslednjih kar precej odstavkih vam bom pomagal zadevo spoznati nekoliko bolje, in se je predvsem lotiti na pravilen način, ki bo vaše oglaševalske kampanje nagradil s plusom na bančnem računu.

Kaj torej je Google AdWords? To so tisti oglasi, ki se pokažejo nad rezultati iskanja, ko v Google vtipkate kakšno iskalno frazo. Te iste oglase lahko srečate tudi na raznih spletnih straneh, večinoma pa gre za preproste tekstovne oglase, ki se ujemajo z vsebino spletne strani, na kateri se nahajate.

Najprej zapišimo neizpodbitno dejstvo: Google vedno hoče obiskovalcu za določeno besedo poiskati najbolj ustrezne zadetke. Če nekdo išče “poceni zimske gume”, potem mu želi Google predstaviti vrsto strani, ki temu kar najbolj ustrezajo. Ravno zaradi dejstva, da so v tem zelo uspešni, so v relativno kratkem času izprašili riti Yahooju in AltaVisti. In od te svoje filozofije ne odstopajo niti pri oglaševanju preko AdWords.

Torej, vaš cilj je, da napišete oglase, ki so čim bližje temu, kar ljudje ob določenem iskanju hočejo videti. Če nekdo išče “poceni zimske gume” in bo zagledal vaš oglas “70% znižana hrana za kanarčke”, ga definitivno ne bo vesel. Če pa bo zagledal oglas “40% popust na zimske gume, brezplačna montaža”, se zna pa zgodba za vas izteči bistveno drugače.

Kako torej Google ugotavlja, kako relevantni so vaši oglasi? Stvar je v bistvu povsem preprosta: če uporabniki kliknejo na vaš oglas, jih je očitno zanimal – če na vaš oglas ne kliknejo, je vaš oglas “slab”. To se odrazi tudi v Quality Score vaših oglasov, vendar bomo več o tem zapisali nekoliko pozneje.

Doseči morate torej čim boljše razmerje med številom prikazov vašega oglasa in številom dejanskih klikov na vaš oglas. Temu bomo rekli Click Through Ratio (CTR). Če se vaš oglas pokaže 100 uporabnikom Googla, in trije uporabniki kliknejo na njega, imate 3-odstotni CTR.

In zakaj točno hočete doseči čim višji CTR? Pa poglejmo. Pri uporabi AdWords sistema boste takoj opazili, da lahko določite, koliko želite plačati za vsakega uporabnika, ki bo kliknil vaš oglas na Googlu. Torej, koliko ste pripravljeni plačati za vsakega obiskovalce vaše strani, ki vas bo dosegel preko oglasa v Google AdWords sistemu.

In kje je trik? Zajec tiči v sledečem grmu … Če vaš konkurent plačuje $1.00 na klik in ima 1-odstotni CTR, to pomeni sledeče: Google bo njegov oglas pokazal 100 uporabnikom, eden od njih ga bo kliknil, in Google bo zaslužil 1 dolar, vaš konkurent pa bo dobil enega obiskovalca svoje spletne strani, ki mu bo z nekaj truda prodal svoj produkt.

Predpostavimo zdaj, da ste vi napisali toliko bolj relevanten in zanimiv oglas, da ga kliknejo 3 odstotki uporabnikov, vendar pa ste za posamezen klik pripravljeni plačati samo $0.40. To pomeni, da bo Google raje prikazoval oglase vašega konkurenta, ne? Pravzaprav ne! Google bo vaš oglas pokazal 100 uporabnikov, kliknili ga bodo trije uporabniki, in Google bo na vaš račun zaslužil 3 x $0.40 = $1.20, vi pa boste dobili 3 obiskovalce svoje spletne strani.

Torej, čeprav vi Googlu plačujete bistveno manj denarja za vsakega obiskovalca kot vaš konkurent, bo Google vseeno raje prikazoval vaše oglase, saj se tudi njemu to bolj splača! V praksi to pomeni, da z vedno višjim CTR plačujete vedno manj za posameznega obiskovalca. To je verjetno najpomembnejša stvar, ki jo morate vedeti pri oglaševanju z AdWords oglasi.

Več o oglaševanju s sistemom Google AdWords pa tukajle:
Vodič Google AdWords, lekcija 2

 

 
Business Broker